Yumuşama başladı Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,07%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Yumuşama başladı Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek
  • Kıbrıs Detay
  • Dünya
  • Yumuşama başladı Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek

Yumuşama başladı Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek

ABONE OL
Temmuz 10, 2023 23:09
Yumuşama başladı Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 3’lü zirveden mutabakat çıktığını açıklayarak ‘Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek.’ ifadelelerini kullandı.

Son dakika: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklama yapıyor

Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamalarda bulunuyor. Stoltenberg’in açıklaması şöyle: Sayın Erdoğan İsveç‘e onay kararını Meclis’e götürecek. Sayın Erdoğan ben ve İsveç mutabakata varmış ve bir bildiriye imza atmış bulunuyoruz.

Bizim terörle mücadele kararımız, Türkiye‘nin güvenliğine bir katkıdır. Madrid’deki görüşme sonrası İsveç ve Türkiye çok daha yakından çalıştı. İsveç kanunlarında değişiklik yaptı, PKK’ya karşı terörle mücadele işbirliğini geliştirmiştir.

İlk defa NATO’da terörle mücadele için özel bir koordinatör atanacak. İsveç’in NATO üyeliğinin tamamlanması tarihi bir adımdır bu kritik zamanda ve NATO’yu çok daha güçlü bir hale getirecektir. Bugün imza attığımız anlaşma aslında geçen sene Madrid anlaşması ile aynı. Bu aslında bir müzakere değil. Mutabık kaldığımız unsurlar hayata geçiyor. Zaten bir yıl önce Türkiye ve İsveç endişelerini getirdi. Ortak bir zemin bulundu. 1 yıl önce Madrid’de eriştiğimiz ruh bugün burada hayata geçti. İsveç tam üye oluyor.

‘BUGÜN TARİHİ BİR GÜN’

Bu tarihi bir gün. Türkiye tarafından açık bir taahhüt var onay belgelerinin Meclis’e sunulayacağına dair. İsveç’in de Türkiye ile çok daha fazla iş birliği yapmak taahhüdü var. Sayın Cumhurbaşkanı belgeleri en kısa zamanda sunacağını söyledi. Tam bir tarih veremem bu konuda ama en kısa zamanda olacağının taahhüdü verdi Cumhurbaşkanı. Onların bağımsız Meclis’inin kararı. Türkiye’nin onayı Macaristan’ı da o yola götürecektir. İşbirliği paktı ise Türkiye ve İsveç arasındaki terörle mücadele işbirliği. Bir yol haritası belirlenecek. Ortak güvenlik endişeleri konusunda bir araya gelecekler. Hatta bu öneri İsveç tarafından geldi.

NATO’YA ‘TERÖRLE MÜCADELE KOORDİNATÖRÜ’

NATO’nun iki tehdit var karşısında bir tanesi terör, bir tanesi Rusya. Biz kendi yapımızı yenilediğimiz dönemde, misyonumuzu da yeniliyoruz terörün her formuyla mücadele edebilmek için. Şimdi bir koordinatör olacak farklı ülkelerde farklı araçları koordine ediyor olacak. Türkiye için de iyi olacak bu.

‘İSVEÇ TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNİ DESTEKLEYECEK’

AB, NATO’yu ilgilendiren bir konu değil. Ancak bir AB üyesi bir ülke olarak İsveç, Türkiye’nin AB üyeliği ile tekrar canlandırma konusunda İsveç elinden geleni yapacak. İsveç Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’ye destek vereceğini açıkladı. Bunlar İsveç ve Türkiye arasındaki ikili konular. Bu konular NATO ile ilgili konular değil. NATO buraya müdahil değil, AB’nin genişlemesi AB’nin kendi meselesidir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.