Rus paralı askerleri Wagner Rusya’nın önemli şehirlerinden Rostov’a gidiyor, Rus TV’leri Hack’lendi – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050,98%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Rus paralı askerleri Wagner Rusya’nın önemli şehirlerinden Rostov’a gidiyor, Rus TV’leri Hack’lendi
  • Kıbrıs Detay
  • Dünya
  • Rus paralı askerleri Wagner Rusya’nın önemli şehirlerinden Rostov’a gidiyor, Rus TV’leri Hack’lendi

Rus paralı askerleri Wagner Rusya’nın önemli şehirlerinden Rostov’a gidiyor, Rus TV’leri Hack’lendi

ABONE OL
Haziran 24, 2023 12:53
Rus paralı askerleri Wagner Rusya’nın önemli şehirlerinden Rostov’a gidiyor, Rus TV’leri Hack’lendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rus paralı asker grubu Wagner ile Kremlin arasındaki gerilim çatışmaya dönüştü. Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Moskova’ya başkaldırdı. Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u hedefine aldı. Prigojin, darbe çağrısı yaparak askerlerini Rusya’ya sürdü. İddialara göre, Wagner askerleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yakın büyükşehirlerinden Rostov’un kontrolünü ele geçirdi. Kremlin, Rus lider Putin’in anlık bilgilendirildiğini belirtti. Rus lider Putin, darbe girişiminin ardından açıklamalarda bulunuyor…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde kilit rol oynayan, son zamanlarda ise Kremlin ile sıklıkla çatışan Rus paralı asker grubu Wagner, Moskova’ya başkaldırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in eski şefi olarak bilinen Wagner lideri Yevgeni PrigojinRus ordusunun Wagner kampına füze saldırısı düzenleyerek çok sayıda askerini katlettiğini öne sürdü. Prigojin, Rus ordusuna karşılık vermek için harekete geçtiklerini açıkladı ve hedefine iki kişiyi koydu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov‘u suçlayan Prigojin, Kızıl Meydan’da asılmalarını isteyerek önlerine çıkanları da yok edeceklerini söyledi.

Telegram üzerinden video yayımlayan Prigojin, Rus ordusuna başkaldırdığını açık açık ifade etti.

ÇEÇEN LİDER KADİROV: WAGNER’İ ALT ETMEK İÇİN HAZIRIZ

Saat 12.00: Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, “Rus askerlerini sırtından bıçaklayan Wagner’in lideri Yevgeni Prigozhin’i alt etmek için birliklerimiz hazır” dedi.

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

RUS LİDER PUTİN’DEN İLK AÇIKLAMA

Saat 10.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam saatlerinden itibaren süren darbe girişimi iddiasına dair açıklamalarda bulundu. Putin, halka seslenişinde şu ifadeleri kullandı:

”Gece tüm cephelerdeki ordu birliklerinin komutanlarıyla görüştüm, ordumuz kahramanca savaşıyor. Rusya halkına, askerlerine, güvenlik güçlerine, yalan ve tehditlerle silahlı isyan yoluna itilenlere sesleniyorum. Rusya geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor. Anayasal düzeni, vatandaşların yaşam ve özgürlüklerini korumak için her şeyi yapacağım. Vatandaşlarına silah çekenler Rusya’ya ihanet etmişlerdir ve bunun hesabını vereceklerdir.”

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

”BU BİR HAİNLİKTİR”

”Biz bugün devletimizi korumaya her türlü hazırız. Bugün yaşanan tam olarak hainliktir. Şu an kendi çıkarlarını düşünen insanlara karşıyız. Ordumuzu destekliyoruz. Wagner güçleri de Rusya için canlarını feda ediyordu. Ancak şu an onların içinde hainler var. Şu an onların içinde silahlı ayaklanma başlatanlar var. Bu isyanın ülkemize bir faydası olmayacaktır. Hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Suçlu olan bu kişiler yanıtımızın sert olacağını bilsinler. Onlar kanun ve halkımızın önünde cevap verecekler. Anayasal düzeni, vatandaşların yaşam ve özgürlüklerini korumak için her şeyi yapacağım.”

”Rostov-on-Don şehrindeki durum karmaşık. Devlet kurumlarının faaliyeti engellenmiştir. Ama istikrar yönünde adımlar atılacak. Birliğimizi bölen eylemler aslında halkımıza, şu anda cephede savaşan silah arkadaşlarımıza karşı ihanettir. Bu, halkımızın sırtına bıçak saplamaktır. Halkımızın geleceğinin belirlendiği bu savaş (Ukrayna’daki savaş), tüm güçlerin birleşmesini gerektiriyor. Birlik, konsolidasyon ve sorumluluk gerektiriyor. Bizi zayıflatan her şey, dış düşmanlarımızın bizi içimizden bozmak için yararlanabileceği veya hatta şimdiden yararlandığı tüm kavgalar bir kenara atılmalı.”

Saat 09.00: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre sonra açıklama yapacağını söyledi.

08.30: Yevgeniy Prigojin‘in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, Rostov-Na-Donu’daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargah binası çevresinde konuşlandığı görülüyor.

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

07.00: Rus devleti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki kriz nedeniyle Ukrayna sınırına yakın Rus bölgelerinde güvenlik tedbirleri alındığı bildirildi.

BAŞKENTTE TERÖRLE MÜCADELE İÇİN ÖNLEM

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini açıkladı.

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

”MOSKOVA BİZİ KANDIRDI, RUS ORDUSU UKRAYNA’DAN KAÇIYOR”

Rus ordusunun yönetilemediğini iddia eden Prigojin, Rus askerlerinin Zaporijya ve Herson yönünde geri çekildiğini, Ukrayna ordusunun Rus ordusunu püskürttüğünü öne süren Prigojin, “Yönetim olmadığı için askeri başarı da olmuyor. Gün boyunca ’60 Leopard, 3 bin düşman askeri yok edildiği’ yönünde açıklamalar duyuyoruz. Bunlar hepsi saçmalık.” ifadelerini kullandı.

Moskova’nın yalan söylediğini iddia eden Prigojin, Ukrayna’nın Donbas’ı bombalamadığını, sadece mevzilere ateş açtığını öne sürdü:

Ukrayna, NATO ile birlikte Rusya’ya saldırma niyetinde değildi. Rusya Savunma Bakanlığı, ‘Ukrayna saldıracak’ diyerek devlet başkanını ve halkı kandırdı.”

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

”RUSYA, ÇOK SAYIDA ASKERİMİZİ ÖLDÜRDÜ”

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu hedefine alan Wagner lideri, “Savaş sadece ‘bir avuç yaratığın’ zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı. Savunma Bakanı’na mareşal unvanı ve Rusya Kahramanı unvanının ikinci yıldızının verilmesine ilişkin kararname çoktan hazırlandı. Her şey, akıl hastası bir kişinin tabutta yattığında bu yıldızın yanındaki yastığın üzerine konulması içindi.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna savaşının “Rusya’yı fiilen yöneten oligarklar” için de gerekli olduğunu söyleyen Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığının Wagner’i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini öne sürdü ve askerlerinin öldürüldüğünü iddia etti:

“Rusya Savunma Bakanlığına taviz vermeye, silahlarımızı teslim etmeye ve ileride ülkemizin ne şekilde korunacağı konusunda çözüm bulmaya hazırdık. Bugün bizim kamplarımıza füzelerle saldırı düzenlediler. Çok sayıda askerimiz öldü.”

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

”KARŞIMIZA ÇIKANI YOK EDECEĞİZ”

Wagner’in buna karşılık vereceğini vurgulayan Prigojin, şu şekilde devam etti:

“Wagner konseyi karar aldı. Ülkemizin askeri yönetiminin yaptığı kötülüğün durdurulması gerekiyor. Bugün adamlarımızı öldüren ve 10 binlerce Rus askerin ölümüne neden olanlar cezalandırılacak. Herkesi buna karşı koymamaya çağırıyorum. Karşımıza çıkanı tehdit olarak kabul edeceğiz ve anında yok edeceğiz. Yolumuzu kesmeye çalışmayın. Başlattığımızı sonlandırdıktan sonra tekrar cepheye döneceğiz ve ülkemizi korumaya devam edeceğiz. Askerlerimizi öldürenleri yok edeceğiz ve adaleti sağlayacağız. 25 bin insanımız var ve ülkedeki kaosu çözmeye gidiyoruz. 25 bin kişilik taktik ve stratejik gücümüz bekliyor. Herkesi bize katılmaya davet ediyorum. Bu bir askeri darbe değil. Bu adalet harekatıdır. Eylemlerimiz orduya engel değil. Rus askerlerinin birçoğu bizi destekliyor. Bize destek mesajları gönderiyor.”

Rostov bölgesinde Rus ordusunun askerlerinin bulunma sebebinin ‘Wagner’i yok etmek’ olduğunu iddia eden Prigojin, bölgede savaşta ölen 2 binden fazla Rus askerinin cesetlerinin bulunduğunu ve kayıplarının gizlendiğini de iddia etti.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SAHTE VE PROVOKASYON

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner’in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin “sahte” ve “provakasyon” olduğu belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olayla ilgili bilgi verildiğini ve bu konuda gerekli önlemlerin alındığını bildirdi. Peskov, basın mensuplarına, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Savunma Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Muhafızlar, daha önce kendilerine verilen talimatların uygulanması kapsamında alınan tedbirler hakkında sürekli olarak devlet başkanına rapor veriyor.”

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama

SİLAHLI İSYANA CEZA DAVASI

Peskov, Başsavcı İgor Krasnov’un da Wagner’in “silahlı isyan” teşebbüsüyle ilgili başlatılan ceza davası hakkında Putin’e rapor sunduğunu belirtti.

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesinden yapılan açıklamada ise Prigojin’in açıklamalarının gerçek olmadığı kaydedilerek, “FSB silahlı isyan çağrısında bulunulmasına karşı ceza davası açtı. Gayrimeşru eylemlere derhal son verilmesini talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

WAGNER ASKERLERİ VE PRİGOJİN’İ YAKALAMA EMRİ

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) de Wagner üyelerine, şirketin kurucusu Yevgeniy Prigojin’in yakalanması çağrısında bulundu. FSB’den yapılan açıklamada, Prigojin’in açıklamaları ve eylemlerinin “silahlı bir iç çatışmanın başlatılması için çağrı” olduğu bildirdi.

Prigojin’in açıklamaları nedeniyle ceza davası açıldığı hatırlatılan açıklamada, “Wagner’i savaşçılarını hata yapmamaya, Prigojin’in suç içerikli emirlerine uymamaya ve yakalamaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Başsavcılığından yapılan açıklamada ise “Prigojin’in Rusya’da silahlı isyan düzenleme yönündeki eylemlerine ilişkin başlatılan soruşturma yasal ve doğrudur. Eylemleri değerlendirilecek.” ifadelerine yer verildi.

WAGNER’E ‘DUR’ ÇAĞRISI

Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinin komutanı Sergey Surivikin de Wagner’e ‘dur’ çağrısında bulundu. Surovikin, “Birlikte çok zor bir yoldan geçtik. Birlikte savaştık, riskler yaşadık, kayıplar verdik, zaferler kazandık. Aynı kandan askerleriz. Durmaya çağırıyorum. Düşmanımız iç siyaset durumunun kötüleşmesini bekliyor. Düşmanın eline koz vermemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Rus Korgenerali Vladimir Alekseyev de “Niyetiniz ne olursa olsun, yaptıklarınız ülke ve devlet başkanının arkasından bıçak saplamaktır. Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına bundan daha büyük bir darbe olamaz. Böyle bir provokasyonu ancak ülkeye düşman olan yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise “Kiev yönetimi, Prigojin’in durumu bozma yönündeki kışkırtıcı eylemlerini kullanarak, Bahmut yönünde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı 35. Deniz Tugayı ve 36. Mekanize Tugayı’nı saldırı operasyon başlatmak için konuşlandırıyor.” ifadelerine yer verildi.

MOSKOVA’DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Öte yandan Rus devleti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki kriz nedeniyle Moskova’da güvenlik önlemleri artırıldı. Rus basınında çıkan haberlere göre, Moskova’daki önemli tesisler, devlet kurumları ve ulaşım altyapı tesislerinin tamamı güçlü koruma altına alındı.

Sosyal medyada, Moskova caddelerinde askeri araçların varlığına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Son dakika! Rusya'da Wagner başkaldırdı! Darbe girişimi iddiasına Rus lider Vladimir Putin'den ilk açıklama
Wagner lideri Prigojin’in darbe çağrısının ardından Rus ordusuna ait tanklar tedbir amaçlı sokağa indi

PRİGOJİN: ROSTOV’A GİRİYORUZ

Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Telegram’dan yeni bir açıklama yaptı. Adamlarının Ukrayna sınırından Rusya’ya geçtiğini söyleyen Prigojin, “Şu anda sınırı her yerde geçtik. Sınır güçleri savaşçılarımızı kucakladı. Şu anda Rostov’a giriyoruz. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilin. Çocuklarla savaşmıyoruz. (Rus) Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Çocukları öldürmüyoruz. Çocukları eğitmeden cepheye atarak öldüren Şoygu. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz.”

Prigojin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rus Genelkurmay Başkanı, uçakları havalandırma ve sivillerin arabaları ve tırlar arasında giden konvoyumuza ateş açma talimatı verdi. Onun için kimi öldüreceği önemsiz. Onlar 1,5 yıldan fazla düşmanı öldürmenin yerine kendi sivillerini öldürüyor. Suç içerikli eylemleri yerine gitmekten vazgeçen pilotlara teşekkür ediyorum.”

RUS TV KANALLARI HACK’LENDİ

Rusya’da bazı televizyon kanallarının hack’lendiği ve Wagner lideri Prigojin’in ses kayıtlarının yayınlandığı iddia edildi. Prigojin’in ses kayıtlarında gerçek savaşın şimdi başlayacağına dair açıklamalarda bulunduğu kaydedildi.

UKRAYNA VE ABD’DEN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’da Wagner’in darbe çağrısı ile başlayan krizi izlediklerini açıklarken, İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ise yaşananların ardından Ukrayna ordusuna durumdan yararlanma çağrısı yaptı.

Beyaz Saray’dan Rusya’daki Wagner krizine ilişkin açıklama geldi.  Açıklamada, ”Rusya’daki durumu yakından takip ediyoruz, ve gelişmelerle ilgili müttefik ve ortaklarımızla istişare yapacağız.” denildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.