HARNUP ÜRETİCİLERİ DERTLİ – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22357770,67%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HARNUP ÜRETİCİLERİ DERTLİ

HARNUP ÜRETİCİLERİ DERTLİ

ABONE OL
Ağustos 31, 2023 09:33
HARNUP ÜRETİCİLERİ DERTLİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs’ın gözde bitkilerinden biridir Harnup ve birçok derde de devadır. 1974 öncesinde çekirdeği İtalya’ya ihraç edilir ve kahve yapımında kullanılırdı. Düşünsenize, o yıllarda bile Harnup çok değerli bir bitki olmakla birlikte, temel ihracat ürünü idi. Günümüzde ise, neredeyse yegane ihracat ürünümüz olarak kaldı diyebiliriz.

Harnup ağacı ekildikten tam on yıl sonra ürün veren ve Akdeniz bitki örtüsüne çok uygun olan bir ağaç olmakla birlikte, fazla bakım gerektirmeyen ve fazla masrafı olan bir ağaç da değildir. Geçtiğimiz günlerde bir Harnup üreticisi arkadaşıma rastladım ve bu seneki durumu sordum. Çünkü her sene hasat zamanı mutlaka payım ayrılırdı. Bir sordum, bin ah işittim. Dile getirdiklerini kısaca aynen sizlere aktarıyorum.

“Bu yıl Devlet talimatı ile Harnup hasatı geçtiğimiz haftalarda başlatıldı. Ancak, devlet herhangi bir fiyat biçmedi. Biz ürünümüzü toplayıp torbaladık. Yaklaşık 300-400 ton harnup torbalarda beklemededir. Devlet halen daha bir fiyat biçmemiştir. Geçen yıl kilosu 23TL den alınmıştı. Bu fiyat bizler için güzel bir fiyat idi. Yani, üreticinin yüzünü güldüren bir fiyat ve sene olmuştu. Lakin, bu yıl hasat bitti mallarımız torbalarda beklemede, ama halen daha devletin Harnup’a biçtiği bir fiyat yok.

Aldığım duyumlara göre, Binboğa Yem Fabrikası ürünümüzü 10TL’den almayı planlıyormuş. Gerekçe olarak da fabrikanın mali durumunun iyi olmadığı ortaya sunulacakmış. Güney kesimi ise, Harnup’un kilosuna 2-3 Euro vermektedir. Bu fiyat bizler için yüzümüzü güldüren bir fiyat olur. Lakin Devlet, ne ürünümüze bir fiyat biçti, ne de Güney’e ürün satmamıza yardımcı oldu. Bu konuda destek olmasını da beklemek zaten aptallık olur kanaatindeyim.

Şimdi, eğer duyumlarımız doğru ise ve ürünümüz 10TL’den alınacak, Devletin batık kurumlarını kurtarmak biz üreticiye mi kaldı!!! Binboğa Yem Fabrikası bir kooperatiftir ve bu kooperatif Bakan Fikri #Ataoğlu’na ait bir kurumdur. Buradan ona seslenmek istiyorum, sizin batık kurumlarınızı ayağa kaldırmak biz üreticilerin işi değildir. Sizlerin bu kurum için çözüm üretmesi ve üreticiyi de mağdur etmemeniz gerekmektedir.

Ve elbette Tarım Bakanı’na da seslenmek istiyorum, sektörün içinde yetişen bir insan olarak üreticinin durumunu en iyi bilen ve en iyi çözüm odaklı çalışacak olan bir Bakan iken, halen daha Harnup hasadına bir fiyat biçilmeme sebepleri nelerdir, sizden de bir açıklama bekliyoruz. Ve son olarak sözlerime şunu da ilave etmek istiyorum, 8 Eylül’de Tatlısu Harnup Festivalimiz başlar. Bu sorun o güne kadar çözümlenmez, üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat tespit edilmez ise, bizler Harnup üreticileri olarak her türlü eyleme hazır olacağımızı ve aldığımız karar doğrultusunda Tarım Bakanını köye koymayacağımızı buradan duyurmuş olayım”.

Tatlısı Harnup Üreticilerinin genel sıkıntılarını dinleyip, hükümet edenlere aktarmak bana düştü. Ve birkaç soru da ben sormak istiyorum konuya dahil Bakan Fikri #Ataoğlu ve Hüseyin Çavuş #Kelle’ye, Devlet hasadı başlatma talimatı verdiğinde neden üreticiye bir fiyat belirlenmedi? Şimdi bu insanların duyumu doğru ise, tonlarca Harnup’un akibeti ne olacak? Elimizde kalan son ihraç ürünü Harnup’un da, beceriksizliğiniz yüzünden yok olmasına mı sebep olacaksınız? Vesselam.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.