KOZMETİKLERİN ÇİRKİN YÜZÜ – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,07%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

KOZMETİKLERİN ÇİRKİN YÜZÜ

KOZMETİKLERİN ÇİRKİN YÜZÜ

ABONE OL
Temmuz 28, 2023 10:49
KOZMETİKLERİN ÇİRKİN YÜZÜ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kozmetiklerde kullanılan kimyasalların çoğu kanser yapma özelliği dışında direkt hormonlar ve üreme sistemini de etkilemektedir. Özellikle erkek çocukların üreme sistemlerini ve organlarını ana karnında tahrip etmeye başlamaktadırlar. Kozmetik sanayi oldukça denetimsiz bir sanayi koludur. Bu sanayi kolunun insan sağlığını tam olarak ne ölçüde tehdit ettiğinin boyutları bile tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda halkı uyarmak ve bilgilendirmek için güvenli kozmetik adlı ( www.safecometics.org) web sayfası açılmıştır.

Bu web sayfasını kuran araştırmacı Stacy Malkan ‘Güzellik Sektörünün Çirkin Yüzü’’ adlı kitabın da yazarıdır. Kitap, bu sektörün Amerika’da ne kadar denetimsiz çalıştığını göstermektedir. 35-40 milyar dolarlık Amerika’daki kozmetik ürünler sektöründe yalnız 10 toksik maddenin kullanımı yasaklanmışken bu oranın Avrupa’da 1100 olduğunu, Amerika’da kullanılan kozmetik ürünlerindeki kimyasalların insan güvenliği bakımından yalnız %11’inin test yapıldığını geri kalan %89’unun ise yapılmadığını, birçok çocuk sabunu ve şampuanının kansere sebep olan kimyasallardan biri olan 1,4-dioxane içerdiğini bu kitap dayanaklarıyla ortaya koymaktadır.

Daha çok parfüm yapımında kullanılan, genelde güzel koku (fragrance) vermesi için makyaj malzemesi, şampuan, sabun gibi birçok temizlik ve güzellik ürünlerinin içinde bulunan “phthalates/fitalatlar (phthalic acid)”insan sağlığı için zararlıdır. Bu kimyasalın oldukça zehirli birçok türevi vardır. Bu kimyasal; erkeklerde sperm sayılarını düşürüyor, yeni doğan erkek çocuklarda testislerin büyümesini önlüyor, genital organlarla anüs arasındaki mesafeyi daraltıyor, erkek çocuklarda kadınsı genital değişikliklere sebep oluyor. Kız çocuklarında ise erken ergenlik yapıyor.

Amerika’da 2002 yılında 72 kozmetik ürün üzerinde yapılan bir araştırmada, bu ürünlerin %72’sinde fitalat bulundu. İşin daha vahim tarafı bu ürünlerin içeriğini belirten etiketlerin çoğunda ürünlerin içinde fitalat olduğu belirtilmemiştir.

Güneşlenirken cilt için güneşteki zararlı UVA ve UVB ışınlarını filtre yaptığı, bloke ettiği ve deriyi koruduğu için güneş kremlerinin içeriğinde kullanılan “oksibenzon” aynı zamanda dudak boyalarında ve bazı kozmetiklerde de kullanılır. Fakat benzofenon denilen bileşenden üretilen oksibenzon cildin altına emilip DNA’ya zarar vererek cilt kanserine sebep olabiliyor. Oksibenzon, UVA ışınlarını yok etmiyor. Cildin yüzeyinde filtreleyerek ısıya dönüştürüyor. Isıya dönüşmüş ışınlar cildin üst tarafına zarar verebiliyor. Bu da melanoma denilen oldukça tehlikeli cilt kanseri türüne sebep olabiliyor.

Üzerinde dermatolog tavsiyesi yazılan birçok üründe bile %1 ile %10 arasında oksibenzon bulunuyor. Burada işin daha üzücü tarafı, büyük şirketlerin daha çok para kazanma hırsı çocukların sağlığını etkilemektedir. Hollywood sektöründe Warner Bros tarafından çocuklar için yaratılan animasyon tavşan karakter ‘Looney Tunes’ çocuklar tarafından çok tanındığı için Looney Tunes adında güneş kremi satışa çıkartılır. Bu güneş kremi, İngiltere’de en yaygın ve saygın eczacılık zinciri olan ‘Boots’ lisansı ile satışa çıkartıldı. Sonradan yapılan araştırmalar sonucunda bu güneş kreminin üzerinde belirtildiğinin aksine çocukları güneşin zararlı ışınlarından koruma gücünün çok az olduğu tespit edilince güneş kremi 2000 yılında piyasadan çekildi.

Güneş kremleri çocuklarda kullanılırken çok dikkat edilmelidir. Güneş kremleri çocuklar başta olmak üzere birçok kişide alerjiye sebep olur. Hatta kullanmadan önce güneş kremlerini az miktarda kulak memesi etrafına sürüp bir süre kızarıklık yapıp yapmadığına bakmanız tavsiye edilir.

Evlerinizdeki şampuanlarınızı, sıvı sabunlarınızı, losyonlarınızı hatta güneş kremlerinizi yine kontrol edin; etiketleri üzerinde “sodyum lauril sülfat” ve “propilen glikol” yazıyorsa bu ürünleri kullanmadan önce çok iyi düşünün. Propilen glikol deride alerji, sağırlık, böbrek ve karaciğerde problemlere neden oluyor. Lauril sülfat ise şampuanların %90’ında ve birçok diş macununda bulunuyor.

Lauril sülfat ihtiva eden şampuanların gözlere zararlı olduğu, özellikle çocuklarda gözleri tahriş edebileceği hatta körlüğe sebep olabileceği öne sürülmektedir. Propilen glikolün nemlendirici özelliği olduğu için ıslak mendil veya bebeklerin altını temizlemekte kullanılan ıslak kağıt bezinde (baby wipe) yaygın kullanılır. Islak mendilin içinde güzel koku (fragrance) üreten parfümlerde vardır.

(Kaynak : Dünyada Gıda ve İlaç Terörü, İsmail Tokalak, 2006)

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.