Rusya’da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22450771,18%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Rusya’da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı
  • Kıbrıs Detay
  • Dünya
  • Rusya’da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı

Rusya’da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı

ABONE OL
Haziran 24, 2023 11:02
Rusya’da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin ile Putin arasında tansiyon yükseldi. Rus ordusunun Wagner askerlerini vurduğunu öne süren Prigojin, Moskova yönetimine savaş ilan etti. Kremlin darbe çağrısı yapan Prigojin için tutuklama kararı çıkarırken, Rus ordusu kuşatma altına aldığı Wagner birliklerine hava ve obüs saldırısı başlattı. Rusya Savunma Bakanlığı ise görüntülerin gerçeklerle örtüşmediğini ve olayın provokasyon olduğunu duyurdu.

Rusya‘nın Ukrayna’yı işgalinde kilit rol oynayan ancak son dönemde Moskova yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulunan Rus paralı asker grubu Wagner‘in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rus ordusunun Wagner kampına füze saldırısı düzenleyerek çok sayıda askerini katlettiğini öne sürdü.

Rus ordusunun çoğunluğunun kendi taraflarında olduğunu söyleyen Yevgeny Prigojin, silahlanma çağrısı yaparak Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u sert sözlerle hedef aldı. 

Yaşanan gelişmeler üzerine, Wagner komutanı hakkında darbeye teşebbüsten soruşturma başlatıldı. Kremlin Putin‘in durumdan haberdar olduğunu, gerekli önlemlerin alındığını bildirirken, Rusya Savunma Bakanlığı ise sosyal medyada paylaşılan saldırı görüntülerinin asılsız olduğunu savundu. 

‘ÇOK SAYIDA YOLDAŞIMIZ ÖLDÜ’

Rusya’nın Ukrayna‘ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Wagner ile Rus ordusunun yöneticilerinin arası iyice açıldı. Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, “Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz” dedi.

RUSYA ORDUSU VURDU, PRIGOJIN SAVAŞ İLAN ETTİ

İhlas Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre; Şoygu ve Gerasimov’un cezalandırılması gerektiğini söyleyen Prigojin, “Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı. Askerlerin hayatlarını ihmal ediyorlar. Onlar adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini ifade eden Prigojin, “Herkesten sakin olmalarını, provokasyonlara yenik düşmemelerini ve evlerinde kalmalarını rica ediyorum. Başladığımız işi bitirdikten sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bundan sonra da tüm Rusya için adalet gelecek” diye konuştu.

Son dakika! Rusya'da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı

Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin

AÇIK AÇIK DARBE ÇAĞRISI YAPTI

Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in lideri Prigozhin, Rus ordusunun büyük kısmının Wagner’e destek verdiğini ve kendilerine destek verecek herkese silah sağlayacaklarını açıkladı.

Wagner Komutanı, “Rusya’nın tüm gerçek vatanseverlerine sesleniyorum. Sokağa çıkın. Merak etmeyin silah bulacaksınız. Bu gece Rusya’yı rezil eden hainler ve suçlular meselesini çözeceğiz. İsimleri Şoygu (Rusya Savunma Bakanı) ve Gerasimov (Rusya Genelkurmay Başkanı). Şoygu Kızıl Meydan’da asılacak, Lenin’le birlikte mozoleye gömülecek” dedi.

Wagner’in Telegram hesabından yapılan paylaşımda ise “Başlıyoruz” ifadesine yer verildi. 

Associated Press’in haberine göre; Wagner Group başkanı Prigozhin, Rus askerlerini kendi tarafına katılmaya çağırdı.

DARBEYE TEŞEBBÜSTEN SORUŞTURMA

Yaşanan gelişmeler üzerine Kremlin, Moskova yönetimine karşı isyan başlatıp silahlanma çağrısı yapan Wagner lideri Prigojin hakkında Rusya’nın istihbarat servisi FSB suç soruşturması başlattı. Prigojin hakkında darbeye teşebbüsten dava açıldığı öğrenildi. 

FSB’den yapılan açıklamada “Wagner savaşçılarını Prigozhin’in hain emirlerine uymamaya, onu tutuklamaya çağırıyoruz. Geri dönüşü olmayan hatalar yapmayın” denildi.

Son dakika! Rusya'da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı

Wagner lideri Prigojin’in darbe çağrısının ardından Rus ordusuna ait tanklar tedbir amaçlı sokağa indi

RUS TV KANALLARI HACK’LENDİ

Rusya’da bazı televizyon kanallarının hack’lendiği ve Wagner lideri Prigojin’in ses kayıtlarının yayınlandığı iddia edildi. Prigojin’in ses kayıtlarında gerçek savaşın şimdi başlayacağına dair açıklamalarda bulunduğu kaydedildi.

VUR EMRİ GELDİ, OPERASYON BAŞLADI

Rusya’da Wagner birliklerinin merkezleri, özel kuvvetler tarafından kuşatıldı. Rusya İstihbarat servisi FSB, Moskova-Voronej-Rostov’da kontrol noktaları kurarken, tehdit durumunda birliklere ateş açma emri verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, kendilerine savaş açan Wagner kurucusu Prigozhin’in birliklerine karşı hava ve obüs saldırıları yapıldığını açıkladı.

Son dakika! Rusya'da darbe alarmı: Rus ordusu isyan eden Wagner birliklerine hava saldırısı başlattı

KREMLİN: TÜM TEDBİRLER ALINIYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner özel askeri şirketi lideri Yengeny Prigojin ile ilgili basında çıkan haberlere dair bilgilendirmede bulundu. Basın mensuplarına konuşan Peskov, “Devlet Başkanı Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor” dedi.

Rus haber ajansı TASS, Rusya’nın başkenti Moskova’daki tüm önemli binaların ve devlet kurumlarının en üst düzeyde korunması kararı alındığını bildirdi. 

MOSKOVA’DAN YALANLAMA GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı ise görüntülerin gerçeklerle örtüşmediğini ve olayın provokasyon olduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, “Yevgeny Prigozhin adına sosyal ağlarda dağıtılan ‘RF Savunma Bakanlığı’nın Wagner PMC’lerin arka kamplarına saldırdığı’ iddiasıyla ilgili tüm mesajlar ve video kareleri gerçekle örtüşmemektedir ve bilgi amaçlı bir provokasyondur” ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA VE ABD’DEN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’da Wagner’in darbe çağrısı ile başlayan krizi izlediklerini açıklarken, İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ise yaşananların ardından Ukrayna ordusuna durumdan yararlanma çağrısı yaptı.

Rusya’daki iç karışıklığa ilişkin ABD’den de ilk yorum geldi. CNN İnternational’a  konuşan bir Amerikalı yetkili, “Rusya ve Wagner arasındaki Durumu yakından izliyoruz. Bu yaşananlar gerçek” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.