ALKOLÜN İNSAN YAŞAMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERi – Kıbrıs Detay
DOLAR 40,0012 0.35%
EURO 46,9685 -0.03%
ALTIN 4.248,55-0,60
BITCOIN 43364360,70%
İstanbul
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ALKOLÜN İNSAN YAŞAMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERi

ALKOLÜN İNSAN YAŞAMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERi

ABONE OL
Ocak 23, 2025 14:11
ALKOLÜN İNSAN YAŞAMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıslının kültüründe mangal yakmak, hafta sonralı meyhane keyfi yapmak ya da pikniğe giderek ortam yaratmak ve birkaç duble rakı, bir barak şarap ya da bir kadeh whisky içmek ta ezelden beri vardır. İçki sofraları kurmak, muhabbet etmek, dostlukları pekiştirmek kültürümüzün bir parçasıdır. Çünkü, eğlenmeyi seven bir milletiz.

Lakin, son yıllardaki alkol tüketimi amacından çıkarak muhabbet etmek için değil, çok daha farklı amaçlar için tüketilmektedir. Hele ki gençliğin bar ortamlarında fütursuzca kadeh kadeh içki tüketimi çok ürkütücü olmaya başlamıştır. Z kuşağında ya da gençlikte kim daha çok içer yarışı yapılırken, yetişkinlerde de bu alışkanlık ya içip içip hayat zorluklarını bir nebze kafasından atmak ya Avrupai takılmak için her akşam birkaç duble içeyim derken alkolik olma riski taşımak ya da sırf rahat uyumak için kadehleri boşaltmak gibi neticeler ile karşılaştığımız çok oluyordur.

Yani, bugün artık alkol tüketiminde bir kadeh ile durmayı bilen insan sayısı her geçen gün azalmaktadır. Meyhaneler ve barlar çoğaldıkça, bu tüketim de hızla artış göstermektedir. Ve ne acıdır ki, alkol tüketimi 14-15 yaşa kadar inmiştir. Uzman psikologlar sürekli uyarmakta ve aşırı alkol tüketimi zamanla beyin hücrelerini öldürmektedir diyor. Ama insanoğlu işte, ya da gençlik, kimi takar uyarıları ya da olacak olan olasılıkları kim hesaba katar???? Ülkemizde bunca alkollü kaza olmasına rağmen halen daha ayni olaylar yaşanmaktadır.

Kimse bu olanlardan ders çıkarmamaktadır. Dahası, alkollü sürüş ile hem kendi canını tehlikeye atarken, hem de karşı tarafı tehlikeye atıp, telafisiz hatalar yaratmaktadır. Evet, günümüzde su yerine alkol tüketen bir toplumuz dersem hiç de yalan olmaz. Oysa konunun uzmanları sürekli uyarmakta, alkolün beyin hücrelerine zarar verdiğini söyleyip durmaktadır. Karaciğer fonksiyonları bozuklukları, depresyon, kalp hastalıkları, panik durumu, doğru –düzgün düşünememe, hormonal bozukluk, agresif olma ve daha birçok zihinsel ve bedensel bozukluk alkolün yol açabileceği rahatsızlıkların başında gelmektedir.

Bunu bile bile insan kendine nasıl kötülük yapar anlamış değilim. Benim alkolle aram olmamakla birlikte, aşırı tüketim sonucu kendini kaybeden, sağına soluna zarar veren insanlara karşı da hep bir antipatim olmuştur. Son yıllarda trafik kazalarına bir bakınız. Birçoğu aşırı alkol tüketiminden kaynaklanmaktadır.

Hadde kendinizi bile isteye zehirliyorsunuz da trafiğe çıkarak neden karşı tarafın da canını riske atıyorsunuz diyeceğim de beyin fonksiyonları doğru çalışmayan bir insan nasıl düzgün düşünsün ki!!!! Adabına göre içmek, sohbet-muhabbet eşliğinde bir bardak alkol ile sohbeti daha sıcak yapmak elbette çok güzel olur.

Ama duracağı yeri bilmeyenler, ölçüyü kaçıranlar için etrafa rezil olmak cabası iken, kendi kişiliğindeki zayıflığı da ortaya dökmek tam bir acizliktir düşüncesi taşımaktayım. Özellikle genç kuşağın, bu konuda birbirleri ile yarış yaparcasına en fazla kim içecek olayı da son yıllarda giderek artmakta ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratmaktadır.

Diyeceğim o ki, aşırı alkol tüketmek sizi ne Avrupai bir insan yapıyor, ne sosyete güzeli yapıyor ne de medeniyet abidesi yapıyor. Bir bardak şarap, bir kadeh rakı ya da bir duble whisky dostlar meclisinde dostluğu pekiştirmek, muhabbeti daha sıcak bir ortama çevirmek için yapılan güzel bir eğlence anlayışıdır. Aşırısı, hem kendi sağlığınıza, hem kişilik bozukluğunuza sebep olurken, hem de cebinize zararlı olacaktır.

Vesselam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r