363 köy karantinaya alındı… O illet yeniden hortladı – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050,98%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

363 köy karantinaya alındı… O illet yeniden hortladı

363 köy karantinaya alındı… O illet yeniden hortladı

ABONE OL
Temmuz 7, 2023 21:23
363 köy karantinaya alındı… O illet yeniden hortladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonrasında 363 köyde o hastalığa rastlandı. Ekipler, Afrika’dan gelen bir virüsten kaynaklandığı belirlenen hastalığın yayılmasını önlemek için çalışmalarına başlarken, köylere giriş ve çıkışlar geçici olarak yasaklandı.

O illerimizde dehşet! 363 köy karantinaya alındı... O illet yeniden hortladı

Zonguldak’ta Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbarlar üzerine Ereğli, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde bulunan 7 köye denetim yaptı. Köylerdeki ahırlarda bulunan hayvanları inceleme altına alan ekipler hayvan telefine neden olan hastalığı tespit edince 227 köye hayvan giriş-çıkış yasağı getirildi.

Zonguldak’ta artış gösteren vakaların ardından benzer bir vaka haberi de Ardahan’dan geldi. Ardahan Valiliği tarafından yapılan açıklamada aynı tip virüsün hayvanlarda yayıldığı ve olası vaka artışlarını önlemek için 363 köyün karantina altına alındığı belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından görevlendirilen veteriner hekimler ise köyleri tek tek dolaşarak, hayvan sahiplerini uyardı. Hayvanların doğaya salınmasının yasaklandığını belirten veterinerler, yeni doğan buzaları ise küpeleyerek aşıladı.

yeni-proje-79.jpg

HASTALIK ÇOK HIZLI YAYILIYOR!

Ekipler tarafından bölgede yapılan incelemede, hayvanlarda rastlanılan hastalığın Afrika’dan gelen ‘SAT-2 serotipi’ olduğu belirlendi. Zonguldak Valiliği, hızla yayılan şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek için, bölgedeki tüm köy ve mahalleleri karantinaya aldıklarını bildirdi. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İlimizde de görülen ve çok hızlı bir şekilde yayılma özelliği gösteren şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün yayılımının azaltılması amacıyla il genelindeki tüm köyler ve mahallelerimiz karantinaya alınmıştır. Şap hastalığının aktif olarak devam ettiği yerlerde kordon, karantina, eğitim, tecrit ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasına, karantinaya alınan mihraklarda karantina tedbirlerine uyulup uyulmadığının kontrolünün sağlanmasına ve İl genelinde kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetlerince denetim ve kontrol faaliyetlerinin artırılmasına, il genelindeki tüm hayvan pazar yerlerinin karantina süresince kapatılmasına, alınan tedbirlere aykırı hareket edenler hakkında gerekli idari işlemlerin uygulanmasına karar verilmiştir.”

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları devam ederken, karantina sayısında artış yaşanıp yaşanmayacağı ise merak ediliyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.