Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak – Kıbrıs Detay
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22367111,04%
Lefkoşa
°

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak
  • Kıbrıs Detay
  • Gündem
  • Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak

Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak

ABONE OL
Haziran 16, 2023 12:19
Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yeni asgari ücret rakamının Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde belirleneceği bilgisini paylaştı. Ağbaba, yaptığı açıklamada, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı ve çalışanların geçim koşullarını iyileştirmek için adil bir asgari ücret talep ettiklerini ifade etti. İşte detaylar…

Asgari ücrette yüzleri güldüren zam oranı! İlk kez açıklandı: Yeni maaş bu rakam olacak

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, asgari ücret konusunda yapılan ara zamlarla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ağbaba, yazılı bir açıklama yaparak yeni asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Kendisi, asgari ücretin 12,751 TL ile 14,000 TL arasında olması gerektiğini ifade etti.

Ağbaba, açıklamasında asgari ücretin düşük olmasının çalışanların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir asgari ücretin sağlanması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, bu şekilde işçilerin refah seviyesinin yükseltilerek ekonomik adaletin sağlanabileceğini dile getirdi.

Ağbaba, ayrıca asgari ücretin belirlenmesinde işverenlerin ve işçi temsilcilerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti. Sosyal taraflar arasında yapılacak bir uzlaşıyla asgari ücretin belirlenmesinin daha adil ve etkili olacağını söyleyen Ağbaba, işçilerin ve işverenlerin ortak çıkarlarının gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

“ASGARİ ÜCRET 14 BİN LİRAYA KADAR OLMALI”

“Bu yıl başından bugüne kadar asgari ücretli, dolar karşısında 96 dolarlık bir kayba uğradı. Haziran itibarıyla asgari ücretlinin dolar karşısındaki kaybı 96 dolara ulaştı. Bu kaybın Türk Lirası karşılığı ise 2,270 TL’ye denk geliyor. Eğer asgari ücrete yeni bir zam yapılacaksa öncelikle asgari ücretlinin bu 5 aylık kaybının telafi edilmesi gerekiyor ve ardından yeni asgari ücretin bu kayıpla birlikte yeniden belirlenmesi gerekiyor. Yani asgari ücrete yapılacak zam, 8,560 TL üzerinden değil, 10,776 TL üzerinden hesaplanmalıdır. Bununla da yetinilmemeli, mevcut asgari ücretin üzerinden en az %30 zam yapılmalıdır. Aksi takdirde, mevcut 8,506 TL üzerinden yapılan bir zam, asgari ücretlinin ne 5 aylık kaybını tamamen karşılayabilir ne de gelecek 6 ay boyunca asgari ücreti açlık sınırının üstünde tutabilir.”

Ağbaba, yeni asgari ücretin 12,751 TL ile 14,000 TL arasında belirlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca resmi enflasyon verilerine göre asgari ücretin 5 aylık kaybının 1,298 TL, İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyonuna göre 1,441 TL ve ENAG enflasyonuna göre 2,385 TL olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, mevcut asgari ücret olan 8,506 TL’nin bugünkü alım gücüne ulaşabilmesi için bu kayıpların öncelikli olarak asgari ücrete yansıtılması gerektiğini ifade etmektedir. Dolar veya enflasyon kayıplarının eklendikten sonra asgari ücrete en az %30 zam yapılması gerektiğini söylemektedir. Bu durumda asgari ücret, 12,751 TL ile 14,008 TL arasında bir rakama denk gelmelidir. Daha düşük bir rakamın verilmesi, ne asgari ücretlinin 5 aylık kaybını telafi edebilir ne de gelecek 6 ay boyunca açlık sınırının üstünde bir yaşam sürdürebilmelerine imkan sağlayabilir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.