Sağlık Bakanlığının 24 Mart ‘‘Dünya Tüberküloz Günü” Açıklaması – Kıbrıs Detay
DOLAR 38,7508 0.36%
EURO 43,6630 0.3%
ALTIN 4.152,961,21
BITCOIN 39923283,83%
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık Bakanlığının 24 Mart ‘‘Dünya Tüberküloz Günü” Açıklaması

Sağlık Bakanlığının 24 Mart ‘‘Dünya Tüberküloz Günü” Açıklaması

ABONE OL
Mart 24, 2025 21:01
Sağlık Bakanlığının 24 Mart ‘‘Dünya Tüberküloz Günü” Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Verem veya tıbbi ismiyle tüberküloz, 24 Mart 1882’de Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin bulmasıyla teşhis ve tedavisi mümkün olmuştur. Tüberkloz, “Mycobacterium Tuberculosis” adlı mikrobun bulaşmasıyla kendini gösteren bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yılın 24 Mart gününü 1996 yılından beri ‘Dünya Tüberküloz Günü’ olarak belirlemiştir. 

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Tüberküloz Günü için dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığını sona erdirmenin aciliyetini vurgulamamıştır. Tüberküloz, küresel olarak milyonlarca insana ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olurken sosyal ve ekonomik sonuçlar doğurmaya devam etmektedir.

Tüberküloz, genellikle akciğer ve akciğerlere ait lenflerbezlerinde yer edinmekle birlikte akciğer dışı diğer organlara da tutunabilmektedir. Belirtileri arasında öksürük, kanlı balgam, akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik bulunmaktadır. Akciğere özgü yaşanan şikayetler arasında ise üç haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam çıkarma, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığı mevcuttur.

Solunum ve öksürük, hapşırık gibi damlacık yoluyla havaya saçılır ve havada asılı kalan mikropların solunmasıyla veya vücuda nüfuz etmesiyle bulaşır.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından, Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen plan ve yöntemler çerçevesinde, 1976 yılından beri her yıl ilkokul 1. ve 5. sınıflara PPD testi olarak bilinen tüberküloz taramaları düzenli olarak yapılmaktadır. PPD testinin pozitif çıkması durumu kişinin tüberküloz basili ile karşılaştığını gösterir. Gerekli görülen durumlarda Çocuk Enfeksiyon Uzmanı doktorumuzayönlendirilmekte, tarafından tedavileri verilmekte ve takibi yapılmaktadır.
Ülkemizde tüberkülozlu hasta girişini engellemek maksadıyla;Çalışma izni, ikamet izni, öğrenci izni için yapılan başvurularda, Sağlık Bakanlığı olaraktaramaların yapılmasını şart koşmaktayız.

Tüberküloz hastası kişiler tespit edildiği anda tüm aile bireyleri ve yakın çevresindeki kişiler (örneğin tüberkülozlu bir öğrencinin yurt arkadaşları) Kamu Sağlığı Dispanserine çağrılarak taranmaları yapılmakta ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı doktorlarımız tarafından tedavi edilip bulaş riski azaltılmaktadır.

Üç haftadan fazla devam eden öksürük ve ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi yakınmalarınız mevcutsa en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz!
Unutmayın! Tüberküloz (Verem) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r