Rusya-Ukrayna arasında İstanbul’da 3. görüşme: Çırağan’da ‘mucize’ arayışı… ‘Kamçatka’ formülüyle kriz aşıldı – Kıbrıs Detay
DOLAR 40,5383 -0.56%
EURO 47,7036 -0.59%
ALTIN 4.383,16-0,68
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya-Ukrayna arasında İstanbul’da 3. görüşme: Çırağan’da ‘mucize’ arayışı… ‘Kamçatka’ formülüyle kriz aşıldı
  • Kıbrıs Detay
  • Dünya
  • Rusya-Ukrayna arasında İstanbul’da 3. görüşme: Çırağan’da ‘mucize’ arayışı… ‘Kamçatka’ formülüyle kriz aşıldı

Rusya-Ukrayna arasında İstanbul’da 3. görüşme: Çırağan’da ‘mucize’ arayışı… ‘Kamçatka’ formülüyle kriz aşıldı

ABONE OL
Temmuz 23, 2025 14:33
Rusya-Ukrayna arasında İstanbul’da 3. görüşme: Çırağan’da ‘mucize’ arayışı… ‘Kamçatka’ formülüyle kriz aşıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşın sona erdirilmesi için bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde üçüncü tur müzakereleri İstanbul’daki Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek. Tarafların barışın şartlarını ele almasının beklendiği görüşmede yaşanan “tarih” krizi “Kamçatka” formülüyle aşıldı.

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşın sona erdirilmesi için bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak üçüncü tur müzakerelerinde, tarafların barışın şartlarını ele alması bekleniyor.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın bitmesi amacıyla tarafların bir araya gelmek için üzerinde mutabık kaldığı İstanbul, doğrudan müzakereler için platform olmaya devam ediyor.

Rus ve Ukrayna heyetleri, 29 Mart 2022’de İstanbul’da, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde doğrudan bir araya geldi. Savaşın hemen başında yapılan bu müzakerelerde en anlamlı ilerleme sağlandı ancak Batılı güçlerin dışarıdan müdahaleleriyle, savaşın durması için elde edilen sonuçlar rafa kaldırıldı.

İLK TURDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Rusya ve Ukrayna tarafları üç yıl sonra ilk kez, büyük zorluklarla 16 Mayıs’ta, İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi. Türkiye’nin ev sahipliğinde yeniden başlayan müzakerelerin ilk turunda 1000 esire karşılık 1000 esir takası, ateşkes ve barışın sağlanması için koşulların paylaşılması konusunda taraflar mutabakata vardı. İnsani anlamda önemli adımların atıldığı müzakereler sonrasında Moskova ile Kiev arasında asker esirlerinin takası gerçekleşti.

İKİNCİ TURDA EN BÜYÜK ÇAPLI ESİR TAKASI KARARI ALINDI

İstanbul’da, 2 Haziran’da Çırağan Sarayı’nda ikinci kez bir araya gelen Rus ve Ukrayna heyetleri, doğrudan müzakereler öncesinde ve müzakerelerde birbirlerine ateşkes ve barışın sağlanması için hazırladıkları memorandum taslağını verdiler ve bunun üzerinde çalışılması hususunda anlaştılar.

Savaşın başından bu yana en büyük çaplı esir takası konusunda mutabık kalan taraflar, ağır hasta ve yaralı askerlerin tamamı ile 25 yaş altındaki esir askerlerin tamamının takasına karar verdi.

Rus tarafı altı bin Ukraynalı askerin cesedini teslim etme konusunda söz verdi. Ayrıca asker cesetlerinin toplanabilmesi için cephenin bazı bölümlerinde 2-3 günlük ateşkes konusunda çalışma yapılması gündeme geldi.

İstanbul’da son yapılan müzakerelerde alınan kararlar çerçevesinde, bugüne kadar sayıları açıklanmasa da binlerce esir askerin takası yapıldı. 7 bin Ukraynalı askerin cenazesini Kiev’e teslim eden Rusya, 3 bin cenazenin daha teslim edilebileceğini duyurdu, bunlardan 1000’ini kısa süre önce iade etti.

MÜZAKERELERİN ADRESİ YİNE İSTANBUL

Moskova, ay başından bu yana 3. tur müzakerelere hazır olduklarını, İstanbul’un adres olarak kalmaya devam ettiğini ve Kiev’den tarih beklediklerini yinelerken Ukrayna tarafı ise 19 Temmuz’da müzakerelerin bu hafta İstanbul’da yapılması önerisinde bulunduğunu duyurdu.

GÜNDEM ATEŞKES VE BARIŞIN ŞARTLARI

AA’nın aktardığına göre, Çırağan Sarayı’nda yapılacak olan Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde, öncelikli olarak her iki tarafın birbirine teslim ettiği ateşkes ve barışın sağlanmasına ilişkin şartların yer aldığı memorandum taslaklarının ele alınması bekleniyor.

Savaş esirlerinin takası, Rusya’da bulunduğu belirtilen Ukraynalı çocuklar ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında olası toplantının hazırlık konularının ele alınması öngörülüyor.

KRİZ “KAMÇATKA” FORMÜLÜYLE AŞILDI

HaberTürk’ün edindiği bilgiye göre, müzakere tarihindeki anlaşmazlık, “Kamçatka” formülüyle çözüldü.

Taraflar aynı gün masaya oturmayı reddedince, Türk diplomatlar çarpıcı bir öneri sundu:

Dünyada 11 farklı zaman dilimine sahip olan Rusya’nın, evrensel zaman referansı UTC’ye göre en doğusunda yer alan toprağı Kamçatka Yarımadası’nın saati esas alınarak müzakereler başlatılacaktı.

Moskova’dan yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıkta ve Türkiye’ye göre 9 saat ileride olan Kamçatka, Rusya’nın 1600’lü yıllarda kontrol altına aldığı ve günümüzde hala Rusya Federasyonu’na bağlı bir bölge.

Bu 9 saatlik fark, Kamçatka’yı Rusya’nın en erken gün doğumu yaşayan bölgesi yaparken, ülke içinde büyük saat farklarına da yol açıyor. Bu saat farkı, Türk diplomatlar için yaratıcı bir ‘ara formüle’ dönüştü.

İKİ TARAF DA ÇÖZÜMÜ KABUL ETTİ

Türk tarafı, Rusya’ya Türkiye saatiyle saat 19.00’da masaya oturulması halinde, Kamçatka saatine göre artık perşembe sabahı 04.00 olacağını, dolayısıyla Rusya’nın teknik olarak perşembe günü masada olacağını iletti.

Ukrayna tarafına ise aynı anda başlayacak müzakerelerin kendi saat dilimlerine göre hala çarşamba günü gerçekleşmiş olacağı bilgisi verildi. Her iki taraf da bu yaratıcı çözümü kabul etti.

Böylece, müzakerelerin çarşamba günü saat 19.00’da başlaması kararlaştırıldı. Önceki görüşmeler genellikle öğle saatlerinde ya da öğleden sonra başlamıştı. Ancak bu kez İstanbul’daki Çırağan Sarayı, gün batımında Rusya ve Ukrayna heyetlerini ağırlayacak.

KAMÇATKA NERESİ

Rusya, dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi.

En doğusundaki Kamçatka Yarımadası ile en batısındaki Polonya ve Litvanya arasındaki Kaliningrad ile arasında devasa bir mesafe bulunuyor.

Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Kamçatka, ABD’nin Alaska eyaleti ve Japonya’ya, Moskova’ya olduğundan daha yakın bir konumda.

Havayoluyla Moskova’dan 8-9 saat süren bu bölgeye karayolu bağlantısı bulunmuyor; ulaşım yalnızca uçak veya deniz yoluyla sağlanabiliyor.

Kamçatka, Rusya için özellikle Pasifik Filosu açısından stratejik bir öneme sahip.

Rusya-Ukrayna arasında İstanbul'da 3. görüşme: Çırağan'da 'mucize' arayışı... 'Kamçatka' formülüyle kriz aşıldı - Resim : 1

HEYETLERDE KİMLER VAR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlığında yapılacak toplantıya MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın da katılması öngörülüyor.

Rusya

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakerelere katılacak Rus heyetinde değişiklik olmadığını bildirdi.

Buna göre, Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlık edecek.

Heyette Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Ana İstihbarat (GRU) Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin yer alacak.

Heyetteki uzmanlar listesinde ise Rusya Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Dairesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Zorin ve Devlet Başkanlığı İnsani Devlet Politikası Dairesi Başkan Yardımcısı Elena Podobreyevskaya’nın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Bağımsız Devletler Topluluğu İkinci Dairesi Müdürü Aleksey Polişçyuk ile Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Ana Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Viktor Şevtsov bulunuyor.

Vladimir Medinskiy, 2022’deki görüşmelerde de Rus heyetine başkanlık yapmıştı.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile üçüncü tur müzakerelerde ülkesini temsil edecek heyet listesine ilişkin kararname imzaladı.

Kararnameye göre, Ukrayna heyetindeki isimler de 2. tur müzakereye katılanlardan oluşacak.

Ukrayna heyetine Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov başkanlık edecek.

Heyette Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Oleksandr Bevz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı Başkan Yardımcısı Oleksandr Dyakov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya’nın yanı sıra Genelkurmay Başkan Yardımcıları Yevhenii Ostryanskiy ve Oleksii Shevchenko, Güvenlik Servisi (SBU) Başkan Yardımcısı Oleksandr Poklad ve Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü (GUR) Başkan Yardımcısı Vadym Skibitskyi ile Dış İstihbarat Servisi Başkan Yardımcısı Oleh Luhovskyi yer alacak.

Ukrayna heyetinde ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı Merkez Hukuk Dairesi Uluslararası ve Operasyonel Hukuk Dairesi Başkan Yardımcısı Andrii Fomin, Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Destek Birimi Protokol Subayı Heorhii Kuzmychev, Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Müdürlüğünün Kıdemli Subayı Oleksandr Sherikhov, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı Başkan Yardımcısı Yevhenii Shynkarev ile Ukrayna Parlamentosundaki İnsan Hakları Komiseri Temsilcisi Yuriy Kovbasa bulunuyor.

Bir önceki müzakerelere Savunma Bakanı sıfatıyla başkanlık eden Umerov, geçen hafta kabinede yapılan değişiklikler kapsamında Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreterliğine atandı.

KREMLIN’DEN, MÜZAKERELERDEN “MUCİZE BEKLENMEMESİ” MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna’nın birbirlerine barış anlaşmasına dair memorandum taslaklarını sunduklarını belirterek “Müzakerelerde, memorandum taslakları hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Bunlar birbirine zıt. Bu nedenle büyük diplomatik çalışma yapılacak” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Peskov, üçüncü tur müzakerelerden nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin ise “Ukrayna krizinin çözümü o kadar zor ki, esir asker ve cenaze değişimi konusundaki anlaşmalar bile bir başarı. Bu nedenle müzakerelerden mucize beklemek için neden yok” değerlendirmesinde bulundu.

Bugünkü açıklamasında ise Peskov, iki ülkenin birbirlerine barış anlaşmasına dair memorandum taslaklarını sunduklarını anımsattı.

Peskov, “Müzakerelerde memorandum taslakları ve (esir asker) değişim sürecinin devam ettirilmesiyle ilgili konular ele alınacak. Elbette gerektiğinde başka konular da gündeme getirilecek. Buna heyet başkanları karar alacak” ifadelerini kullandı.

Rusya’yı müzakerelerde temsil edecek heyette değişiklik olmadığını söyleyen Peskov, “Rusya, müzakerelerden ne bekliyor?” sorusu üzerine, “Bunu söylemek mümkün değil. Müzakerelerin ne yönde ilerleyeceğine bakmak lazım. Elbette kimse, kolay bir yol beklemiyor. Görüşmenin zor şekilde geçmesi bekleniyor çünkü memorandumlar birbirine zıt” yanıtını verdi.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bir araya gelme ihtimaline ilişkin, “Memorandum taslakları üzerinde mutabakata varılması için yapılması gereken tüm çalışmalar, zirve için hazırlık. Bu zor çalışma yapılmadan zirve tarihini belirlemek mantıklı değil” diye konuştu.

Ukrayna’da yolsuzluğa karşı mücadele eden kurumların yetkisini kısıtlayan yasanın protesto edilmesini değerlendiren Peskov, bunun Ukrayna’nın iç meselesi olduğunu kaydederek “Amerikan ve Avrupa vergi mükelleflerinin parasının büyük kısmı Ukrayna’da çalındı. Bu nedenle yolsuzluk, Ukrayna için hassas bir konu” dedi.

KIEV, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE TRUMP’IN DA KATILABİLECEĞİ PUTİN-ZELENSKİY ZİRVESİNİ İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, liderler toplantısına hazırlık konusunun gündemlerinde olacağını vurgularken Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha da Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupalı liderlerin katılımıyla bir liderler zirvesi üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Odatv.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r