Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü ”Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro” – Kıbrıs Detay
DOLAR 40,1901 0.22%
EURO 47,1146 0.08%
ALTIN 4.333,681,20
BITCOIN 4728046-0,39%
İstanbul
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü ”Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro”
  • Kıbrıs Detay
  • Güney Kıbrıs
  • Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü ”Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro”

Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü ”Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro”

ABONE OL
Temmuz 11, 2025 16:54
Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü ”Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs Cumhuriyeti‘ndeki Kıbrıs Cumhuriyetindeki, (KC) Kıbrıslıtürklerin mallarının yönetimi ve tahsisine ilişkin kapsamlı Eylem Planları açıklandı; artık tüm tahsisler ölçülebilir kriterlere dayanan puanlama sistemiyle yapılacak. Reformun detayları bugün basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı

Reformun detayları bugün basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı

KHA‘nın haberine göre, Kıbrıslıtürk mallarının yönetimi ve tahsisiyle ilgili reformun detayları bugün düzenlenen bir basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Ioannu: En önemli değişiklik yeni uygunluk ve puanlama sistemi

KC İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannu, en önemli değişikliğin, Kıbrıslıtürk mallarının tahsisinde kullanılacak yeni uygunluk ve puanlama sistemi olduğunu vurguladı.

“İçişleri Bakanının Vasi sıfatı otomatik olarak kaldırıldı”

Bu sistem, spesifikobjektif ve ölçülebilir kriterlerin getirilmesiyle şekilleniyor. Bakan, bu değişiklikle birlikte İçişleri Bakanının Vasi sıfatının otomatik olarak kaldırıldığını ve belirli hak sahiplerine ayrıcalıklı muamele yapılma olasılığının sınırlandırıldığını ifade etti.

“Yasa, dün Meclis tarafından onaylandı”

Ioannu, dün Meclis tarafından onaylanan ve yasayla birlikte yeni yasal çerçeveyi oluşturan düzenlemelerle, Kıbrıslıtürk mallarının akılcı yönetimi yönünde kararlı bir adım atıldığını belirtti.

“Bu malların, güneydeki toplam arazi alanının yüzde 10,14’ünü oluşturuyor”

Bu malların, güneydeki toplam arazi alanının yüzde 10,14’ünü oluşturduğunu ve Yönetim Fonu’nun 2025 bütçesine göre yıllık kira gelirinin yaklaşık 6,56 milyon euro olduğunu ekledi.

“Reformun en önemli unsurlarının hayata geçirildi”

Uzun süren çabalar ve kapsamlı istişare süreçleri sonucunda, Kıbrıslıtürk mallarının yönetimi ve tahsisi konusunda reformun en önemli unsurlarının hayata geçirildiğini dile getiren Bakan, Hristodulides Hükümeti’nin uyguladığı politikanın, onlarca yıldır süregelen ve mülteci toplumu arasında eşitsizlikler yaratan uygulamaların ve süreçlerin modernizasyonuna odaklandığını belirtti.

Bu malların barınma veya ticari amaçlarla kullanımında adaletsizliklerin giderilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bakan, bu büyük reformun temel amacının, sistemdeki aksaklıkları ortadan kaldırmak ve 51 yıldır kendi mallarından mahrum kalan yerinden edilmiş kişiler arasında şeffaflık, meritokrasi ve eşitliği sağlamak olduğunu vurguladı.

“Fiyatlandırma politikasını düzelttik”

İoannu, “Bu hedefe ulaşmak için yeni bir politika oluşturduk ve farklı alanlarda çeşitli adımlar attık. Yasal çerçeveyi değiştirdik, denetimleri sistematik hale getirdik, Eylem Planları’nı hayata geçirdik, fiyatlandırma politikasını düzelttik ve Vasi’nin tahsilat kapasitesini güçlendirdik” dedi.

“Uygunluk ve puanlama sistemi uygulanmaya başladı”

Ioannu, ana değişikliklere değinerek, Meclisin dün onayladığı düzenlemelerle yeni yasal çerçevenin oluşturulduğunu ve Kıbrıslıtürk mallarının akılcı yönetimi için önemli bir adım atıldığını tekrarladı.

Yeni süreçle birlikte, bu malların tahsisinde spesifik, objektif ve ölçülebilir kriterler üzerinden bir uygunluk ve puanlama sistemi uygulanmaya başladığını belirtti.

“Belirli hak sahiplerine ayrıcalıklı muamele yapılmasının önüne geçildi”

Bu sistemin, İçişleri Bakanının Vasi sıfatıyla sahip olduğu takdir yetkisini kaldırdığını ve böylece belirli hak sahiplerine ayrıcalıklı muamele yapılmasının önüne geçtiğini ifade etti.

“Taşınmazların ve malların tahsisi artık tek bir kişinin kararına bağlı değil”

İoannu, “Basitçe söylemek gerekirse, Kıbrıslıtürk taşınmazlarının ve mallarının tahsisi artık tek bir kişinin kararına bağlı değil. Tüm potansiyel hak sahipleri, ekonomik ve ailevi durumlarına göre aynı kriterler üzerinden adil ve meritokratik bir şekilde değerlendirilip puanlanıyor. Böylece gerçek ihtiyaçları etkili bir şekilde karşılanıyor” diye ekledi.

Bakan, ilk kez bir başvuru sahibinin özgür veya işgal altındaki bölgelerde sahip olduğu malların da değerlendirmeye alındığını ve bu adımın eşitlik ile objektifliği daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Ayrıca, sistemdeki aksaklıkların giderilmesi için denetimlere ve sorunlu durumların çözümüne özel bir önem verdiklerini söyledi.

“Larnaka’daki Mackenzie bölgesi için özel bir Eylem Planı hazırlandı”

Larnaka’daki Mackenzie bölgesini örnek göstererek, yıllardır Vasi Fonu’na buradan hiçbir gelir elde edilmediğini ve bunun mülteci toplumu aleyhine bir durum yarattığını ifade etti.

Mackenzie bölgesi için özel bir Eylem Planı hazırlandığını ve hükümetin her hak sahibiyle yeni kira sözleşmeleri imzaladığını belirtti.

“Kıbrıslıtürk Malları Fonu’nun toplam gelirini yüzde 15 artırdı”

“Sonuç olarak, bu taşınmazlardan elde edilen yıllık gelir neredeyse 1 milyon euroya ulaştı. Sadece Mackenzie bölgesinden elde edilen bu gelir, Kıbrıslıtürk Malları Fonu’nun toplam gelirini yüzde 15 artırdı” dedi.

“Tüm kira sözleşmeleri kapsamlı bir denetim kampanyasıyla yürütüldü”

Ioannu, aynı anlayışla diğer sorunlu durumlar için de benzer Eylem Planları üzerinde çalıştıklarını ekledi. 1974’ten bu yana ilk kez, Kıbrıslıtürk ticari taşınmazlarına ilişkin tüm kira sözleşmelerinin kapsamlı bir denetim kampanyasıyla yürütüldüğünü belirtti.

Bakan, “Bu denetimlerde 511 adet kira şartı ihlali tespit edildi ve bu taşınmazların geri alınması ve başka hak sahiplerine tahsisi için yasal adımlar atıldı. İkinci aşamada, belediyelerle yapılan 275 kira sözleşmesi denetlendi. Yakın zamanda ise köy konseyleriyle yapılan 589 kira sözleşmesinin denetimi tamamlandı” diye konuştu.

“Eylem Planı kapsamında 1,3 milyon euro gecikmiş borç tahsil edildi”

Hükümetin önceliklerinden birinin de Vasi’nin tahsilat kapasitesini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Bakan, gecikmiş kiralar ve Fon’a birikmiş borçlarla ilgili olarak Eylem Planı kapsamında 1,3 milyon euro tutarında gecikmiş borç tahsil edildiğini, yaklaşık 3,3 milyon euro tutarındaki borçların düzenlenmesi için ise yasal adımların atıldığını belirtti.

Ioannu, kira bedellerinin yüksekliğinin büyük bir sorun olduğunu kabul ederek, çoğu durumda bu bedellerin onlarca yıl önceki seviyelerde kaldığını ve hak sahiplerinin piyasa değerinin çok altında kira ödediğini söyledi.

“Bu bedeller, yasalarda öngörülen seviyeye aşamalı olarak getirilecek”

İçişleri Bakanı, “Bu nedenle, Kıbrıslıtürk ticari taşınmazları ve açık alanların kira bedellerinin yeniden değerlendirilmesi için talimatlar verdik. Bu bedeller, yasalarda öngörülen seviyeye aşamalı olarak getirilecek. Ancak kullanıcıların ve kullanımın özel koşullarını da göz önünde bulunduruyoruz” dedi.

“Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi için bir bilişim sistemi geliştirilecek”

Bakan, Bakanlıklarının planlamasının kapsamlı olduğunu ve taşınmazların uygunluğunun değerlendirilmesi için hizmet alımıgeri alma uygulamalarında değişiklik yapılması ve Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi için bir bilişim sistemi geliştirilmesi gibi adımları içerdiğini belirtti. Bu sistem için önümüzdeki eylül ayında açık bir ihale sürecinin başlatılacağını ekledi.

“Bu, özlediğimiz çözüm ve mallarımıza dönüş gerçekleşene kadar sürecek”

İoannu, “Tüm bu adımlarımız, Kıbrıslıtürk mallarının yönetiminde düzeni sağlamayı hedefliyor. Ana amacımız, şeffaflık eksikliğini, meritokrasi yoksunluğunu ve eşitsizliği ortadan kaldırarak mülteci toplumunun yararına çalışmak. Bu, özlediğimiz çözüm ve mallarımıza dönüş gerçekleşene kadar sürecek”

Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü, Eylem Planları’nın detaylarını paylaştı

Reformun detaylı sunumunda, Kıbrıslıtürk Malları Yönetim Servisi Müdürü Anthi Lakkotripi, iki ana başlık altında konuyu ele aldı. İlk olarak Kıbrıslıtürk malları ve bu malların yönetimi ile tahsisine ilişkin yasal çerçeveyi, ikinci olarak ise servislerinin uyguladığı veya uygulamayı planladığı Eylem Planları’nın detaylarını paylaştı.

Bazı veriler paylaşan Lakkotripi, özgür bölgelerdeki Kıbrıslıtürk mallarının toplam alanının 609 milyon 110 bin 86 metrekare olduğunu ve bu rakamın güneydeki toplam arazi alanının yüzde 10,14’ünü temsil ettiğini belirtti.

Lakkotripi: Kıbrıslıtürklerin mallarının değeri yaklaşık 6,1 milyar euro

Bu malların değerinin ise yaklaşık 6,1 milyar euro olduğunu ifade etti. Ayrıca, kira sözleşmesi sayısının 20 bin 93 olduğunu ve Yönetim Fonu’nun 2025 bütçesine göre Kıbrıslıtürk mallarından elde edilen toplam yıllık kira gelirinin yaklaşık 6,56 milyon euro olduğunu ekledi.

Yeni düzenlemelerle ilgili olarak, konutlar için bir uygunluk ve puanlama sistemi getirildiğini, bu sistemin açık, objektif ve ölçülebilir göstergeler içerdiğini ve mevcut konutun başvuru sahibinin aile yapısına uygunluğunun da değerlendirildiğini belirtti.

Ticari alanlar için de benzer bir uygunluk ve puanlama sistemi getirildiğini, taleplerin değerlendirilmesinde ölçülebilir göstergeler kullanıldığını ve başvuru sahibinin mali yeterliliğinin hesaba katıldığını ifade etti.

“Tarım arazileri için de bir uygunluk ve puanlama sistemi getirildi”

Tarım arazileri için de yine bir uygunluk ve puanlama sistemi getirildiğini, mevcut düzenlemelerle kapsanmayan kiracı kategorileri için yasal düzenlemeler yapıldığını ve tahsis edilecek arazi miktarına üst sınır getirildiğini ekledi.

KHA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r