Sadece 9 ay geçti ama 10 yıl gibi… İnanılmaz değişim! Yürümeyi bile yeniden öğrenecek…

Uluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?

Bir insan 9 ay boyunca yerçekimsiz ortamda yaşarsa ne olur? Bu soru hafta içi yanıtını bir kez daha buldu.

Aylardır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalmış olan NASA astronotları Butch Wilmore ve Sunita Williams nihayet Dünya'ya döndü. 8 günlük bir misyon için ISS'e giden astronotlar ancak 288 gün sonra Dünya'ya dönebildi.

Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde gülümseyen astronotların yerçekimsiz ortamda geçirdikleri 288 günün vücutlarında yarattığı etkiler, çok net bir biçimde görülebiliyordu. Özellikle 59 yaşındaki Williams'ın ISS'e gitmeden önceki haliyle Dünya'ya dönüşteki hali arasındaki farklar dikkat çekti.

Dünya basınında Williams'ın "10 yıl yaş almış gibi" göründüğü yorumları yapıldı.

Gerçekten de uzayda uzun süre vakit geçirmek, kişinin biyolojisi üzerinde onlarca yılın yaptığı etkiye benzer bir tahribata sonuç olabiliyor. Bilim insanları uzay istasyonlarında uzun süre vakit geçiren astronotlar üzerinde yaptıkları çalışmalarla, bu ortamın hem vücut hem de beyin üzerindeki etkilerini deşifre etmeye çalışıyor.

Peki uzayda uzun süre kalmak nasıl etkiler yapıyor?

STRES ETKİSİNİ SAÇLAR ÜZERİNDE GÖSTERİYOR

Williams geçtiğimiz yıl haziran ayında Dünya'dan ayrılırken, uzun dalgalı kestane rengi saçları vardı. Hatta ABD Başkanı Donald Trump onu ve Wilmore'u Dünya'ya geri getireceklerini duyurduğu açıklamasında Willliams'dan "çılgın saçlı kadın" diye bahsetmişti.

GÜNEŞ GÖRMEMENİN VE YERÇEKİMSİZ ORTAMIN YARATTIĞI KIRILGANLIK

ISS'te geçirdiği 288 gün Williams için bir ilk değil aslında. 2007 yılında da bir misyonda görev alan Williams, o günlerde koşu bandının üzerinden katıldığı Boston Maratonu'nu tamamlamayı başararak "uzayda maraton koşan ilk insan" olarak tarihe geçmişti.